Acceptér Cookies

Naxos bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og gøre det lettere for dig. Ved at bruge vores hjemmeside accepterer du dette
Jeg accepterer
Image

Nørgård, Per - Symphonies Nos. 2 & 6 - Oslo Philharmonic Orchestra


Køb + kr. 139,95

Leveringstid: Forventes afsendt indenfor 3 hverdage
Levering ca.: 7 hverdage.
ÅRETS BEDSTE ALBUM
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"...Sidestillingen af de to værker giver en fornemmelse af, hvad det vil sige, at den 84-årige komponist i stedet for at dyrke en fast stil altid har udforsket nye kyster..."
Politiken Thomas Michelsen


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Det er mesterligt gjort. Funderet på respekt og en nutidig standard for orkesterspil, som Per Nørgård med sin musik har været med til at rykke grænser for i løbet af sin livslange musikalske opdagelsesrejse." Politiken


★ ★ ★ ★ ★
"Nørgårds symfoniske verden åbnet op igen"
Magasinet Klassisk


”Hver af mine symfonier føler jeg som et helt kontinent for sig”, siger den danske komponist Per Nørgård
(f. 1932). Hans musik udspringer af en uudslukkelig trang til at undersøge verdens fænomener og musikkens muligheder, og hans otte symfonier står som musikalske milepæle sat gennem seks årtier.

Denne indspilning med Oslo Filharmonikerne og dirigent John Storgårds præsenterer Per Nørgårds 2. symfoni, hvor komponisten udfolder sit berømte ”uendelighedsprincip” på euforisk og næsten psykedelisk vis, og hans 6. symfoni, hvor den modne komponist viser sig mere opdagelysten og legende end nogensinde.


Anmeldelse fra Magasinet Klassisk
"Vi hopper ud i det vildeste med det samme: af Per Nørgårds otte store symfonier er det i de to 80'er-symfonier, nr. 4 og 5, at man finder lange passager, hvor man for alvor bliver rundt på gulvet. Ikke at der (formentlig) her objektivt betragtet er flere musikalske begivenheder end sædvanlig. De skaber bare en helt anden uro end symfonierne fra før og efter. De to symfonier er netop udkommet med dlngenten og Nørgård-eksperten John Storgårds og Oslos Filharmoniske orkester. Det samme er symfonierne 2 og 6, så de gode nordmænd er med ét slag halvvejs i en cyklus. Lad det stå klart med det samme: Projektet er rigtig vellykket. For mig fanger de Nørgårds fint balancerede verden mellem store, runde harmonier og sindrige, overraskende melodilinjer - altså på samme tid - smukt. Med plads til alle de mange enkeltdele, uden at man føler, at fornemmelsen af helhed går tabt.

Helt overordnet har Nørgård tidligere - andres og egne analyser - kunnet dele sit liv op i faser, som fulgte symfonierne, og som hver især havde helt specifikke temaer. Jeg vil prøve at lade være med her at forfølge den logik alt for meget. For der er så meget andet at bilve fascineret af. Ud over uendelighedsrækker, gyldne hierarkier, tonesøer, og hvad man ellers teknisk har forbundet med symfonierne.

Den fjerde symfoni har to satser og to poler. En indisk rosenhave over for en klnesisk heksesø, som Nørgård så rammende har lånt poetiske titler af fra den hospitaliserede multi-kunstner Adolf Wölfli. Den ene tilstand er sart og flimrende. Ikke ren og skær, men åben og med momenter af utrolig skønhed. Den anden tilstand er et hvirvlende ridt mod kaos. Foruroligende, men også smukt.

Symfoni nr. 5 er direkte og pågående - men også lidt af en gåde. Over fem sammenløbende satser vender Nørgård igen og igen tilbage til vrængende, skæve konklusioner som en stor broget collage over virkeligheden. Som hos Mahler hober begivenhederne sig op efter hinanden, som en ruin af historie, der tårner sig op bag orkestret. Men han forløser det ikke. Der bliver alene lagt til. Musikken åbner hele tiden fascinerende nye veje, men betræder dem ikke så forfærdelig længe. De spiller det med ro, folkene fra Oslo. Det er et kaos, der trækker vejret roligt.

Cd nr. 2 og Symfoni nr. 2 løber af med sig selv. Musikken pibler sig afsted i en uendelighed. Bogstavelig talt. Ja, anden symfoni er jo Nørgårds største præsentation af uendelighedsrækken i et 25 minutter langt forløb med rækken i forskellige såkaldte bølgelængder i langsommere og hurtigere tempi i lag på hinanden i et langt træk. Men det er samtidig et stykke rigtig udsvævende musik af udhamrede tilstande og skyer af klang. Rigtig 1970-agtigt. Men i grunden også tidløst.

På trods af, at symfonien er en tilstand, der er sig selv fra start til slut, lykkedes det rigtig smukt for Storgårds og de norske musikere at løfte nogle individuelle linjer op over tilstanden som insisterende udbrud og ren poesi. Egentlig behøver man ikke at tænke for meget over det med de tonerækker, der ligger bag Nørgårds musik. Den fungerer jo så smukt på sine egne klanglige vilkår. Men lige her er det svært ikke at lytte efter de små og store figurer, som hver især er forstørrede og formindskede udgaver af samme sag, når uendelighedsrækken folder sig ud. Men derudover lyder symfonien mest af alt som et studie i, hvordan et inferno ligeså langsomt arbejder sig ud fra det rene ingenting.

Den store sjette symfoni er også med her - og den lyder ligeså godt. Endda også bedre i mine ører end Thomas Dausgaards roste indspilning fra 2002 med DR Symfoni Orkestret. Tempoet er højt, men lydbilledet er fokuseret og de mange - rigtig, rigtig mange - små musikalske begivenheder kan man sagtens skelne fra hinanden. Den slette symfoni er også lidt af en gåde. Den er dyb i instrumentationen og mørk i temperamentet. Men den er også dansende, glad i låget og slingrende. Andensatsen, Nørgård er her ude i en klassisk hurtig-langsom-hurtig-form, bliver man gruopvakt af.

Søgende, langsomt, mystisk. Det er en situation og et drama på samme tid, dernede i instrumenternes dybeste registre. Man kan høre det hele. Både alle de perfekte blæserindsatser og de dybe strenge, der slasker mod instrumentets krop. Gad vide, hvad vi skal dér? Det er ikke en verden, der afslører sine hensigter. Finalen sprutter og bobler, før musikken arbejder sig op i det tindrende lys - og så er vi ved begyndelsen af Nørgårds efterfølgende orkesterværk 'Temain Vagues'. Men det er en helt anden historie."
Kristeligt Dagblad - Henrik Friis
Fakta
Varenummer 6220645
Stregkode 0747313164561
Udgivelsesdato 01-04-2016
Kategori Klassisk musik
Plademærke Dacapo
Medie Type Hybrid SACD
Antal enheder 1
Kunstnere
Komponister Nørgård, Per
Kunstnere Oslo Philharmonic Orchestra
Storgårds, John (conductor)
Disk: 1
1 Symphony No. 2 0
2 Symphony No. 5 0
Skriv din egen anmeldelse
Du skal logge ind for at kunne anmelde
Hvis du kan lide Symphonies Nos. 2 & 6, fortæl gerne dine venner om det! Du kan let og enkelt dele siden direkte på Facebook, Twitter og via e-mail her nedenfor

Anbefalinger

Image
kr. 139,95
Nørgård, Per - Early Piano Works - Sivelöv, Niklas
Image
kr. 139,95
The Organ Book - Canon - Christensen, Jens E. - Nørgård, Per
Image
kr. 139,95
Nørgård, Per - Symphonies Nos. 4 & 5 - Oslo Philharmonic Orchestra
Image
kr. 139,95
Nørgård, Per - Symphonies Nos. 1 & 8 - Oramo, Sakari
Nørgård, Per - Will-O'-The-Wisps in Town (Lygtemænd i byen) - Athelas Sinfonietta Copenhagen 8226085 23-05-2012 kr. 139,95
Nørgård, Per - Göttliche Tivoli, Der (The Divine Circus) 6220572-73 08-02-2010 kr. 279,95
Nørgård, Per - Symphonies Nos. 3 & 7 - Dausgaard, Thomas (conductor) 6220547 02-02-2009 kr. 129,95
Nørgård, Per - Seadrift 8226067 12-01-2009 kr. 119,95
Nørgård, Per - Secret Melodies 8226037 15-10-2007 kr. 119,95
Nørgård, Per - Symfoni nr 3 - Blomstedt, Herbert (conductor) 8224041 04-03-1996 kr. 119,95
Varen er midlertidigt udsolgt.
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Min Konto
Min Indkøbskurv: 0 varer